Kuukauden ensimmäisen päivän pohdintoja

Kuukauden ensimmäisinä päivinä on tapanani ollut pohtia ja suunnitella tulevaa kuukautta niin ammatillisesti kuin henkilökohtaisestikin. Viime kuussa tämä vaihe jäi välistä ja suunnittelemattomuus ja asennoimattomuus aiheutti turhaa stressiä ja hermojen kiristymistä sekä pahaa mieltä. Nyt on kuitenkin huhtikuu ja uusi mahdollisuus :)

Törmäsin Keep It Simple blogissa ihanaan artikkeliin henkilökohtaisen manifestin kirjoittamisesta. Artikkeli löytyy tästä: http://nuttula.wordpress.com/2014/03/07/henkilokohtaisen-manifestin-kirjoittaminen/

Ensin ajattelin, että ei ole minun juttuni, en koe osaavani kirjoittaa ja kaikenlaiset kirjoitusharjoitukset saavat minut lähinnä ärsyyntymään. Tänä aamuna kuitenkin lukiessani artikkelin jälleen kerran, minulle tuli tunne, että haluan kirjoittaa itselleni manifestin ikäänkuin suuntaviivoiksi tälle kuulle ja katsoa mitä tapahtuu, kun luen sen ääneen itselleni joka aamu. Hymyilytti, kun Nina kirjoitti, että ”Kuulostaa huuhaalta kertoa, että otettuani kynän käteen sain paperille pitkiä, hyvinkin tarkkoja lauseita, joita en ollut siis millään lailla etukäteen mielessäni muotoillut. Lauseet tulivat todellakin paperille ilman suurta pohtimista. ” Ajattelin, että minulle ei koskaan käy noin, kirjoittaminen on suuren työn ja pakotuksen takana. Mutta kuinka kävikään :)

Lounaan jälkeen otin kynän ja paperia esille ja hengitin pari kertaa syvään. Kirjoittaminen olikin yllättävän helppoa. Halusin kirjoittaa lauseet muotoon ”Juuri tänään olen…” ja vaikka kuinka koitin lauseisiin asetella perheenjäsenten nimiä, niin ne eivät istuneet lainkaan paikoilleen. Tuli tunne, että manifestini on tarkoitus julkaista täällä blogissa jos vaikka joku muukin innostuisi oman manifestinsa kirjoittamaan. Kirjoittaminen oli tunteitaherättävää, ihan ilman kyyneliä en paperillisesta selvinnyt, mutta luultavasti siitä syystä se oli myös puhdistavaa ja helpottavaa.

Manifestista voi tehdä millaisen vaan.Lauseet voi kirjoittaa vihkoon tai erilliselle paperille tai niistä voi tietokoneella tehdä taulun. Pääasia on, että lauseisiin palaa päivittäin. Poimin tähän lauseita, jotka tuntuvat oikealta julkaista blogissa. Toivottavasti innostut kirjoittamaan omasi, ehkä voidaan vertailla myöhemmin kokemuksia siitä, miten manifesti on vaikuttanut elämäämme.

 

Juuri tänään olen rauhallinen ja luottavainen

Juuri tänään olen läsnä siinä mitä teen

Juuri tänään pysähdyn kuuntelemaan lapsiani

Juuri tänään huomaan ja arvostan pieniä ilonaiheita ympärilläni

Juuri tänään osoitan rakkauteni puolisolleni ja kiitän häntä ja perhettäni siitä, että he ovat olemassa

Juuri tänään kuuntelen mitä ihmiset minulle sanovat

Juuri tänään kunnioitan muita ihmisiä ja heidän mielipiteitään

Juuri tänään olen kiitollinen myös niistä haasteista, joita kohtaan. Muistan, että niiden tarkoitus on viedä eteenpäin.

Juuri tänään nautin elämästäni <3

 

Uusi päivä

Kirjauutuus: Uusi päivä – matka kokonaisvaltaiseen muutokseen luonnollisen ravinnon avulla

Runometsän kirjavalikoimassa on uutuutena myynnissä Heidi Kuusiston kirja ”Uusi päivä – matka kokonaisvaltaiseen muutokseen luonnollisen ravinnon avulla”. Kirjassa paneudutaan elinvoimaan ja sen ehtoihin, siihen kuinka voi saada energian virtaamaan niin kehossa kuin mielessäkin paremmin.

Uusi päivä

Kirja on nimensä mukaisesti hyvin kokonaisvaltainen ja konkreettinen opas matkalla kohti muutoksia. Se, mikä tekee tästä kirjasta erityisen, on nimenomaan sen kokonaisvaltaisuus; Heidi ei kirjoita vain ravinnosta tai vain liikkumisesta vaan ravinnon, liikkumisen, rentoutumisen, itsensä kuuntelun ja itsensä toteuttamisen harmoniasta; siitä miten henkinen ja fyysinen hyvinvointi kietoutuvat monilla tavoin yhteen. Tekstistä tekee uskottavan se, että Heidi kertoo hyvin henkilökohtaisella tasolla omasta matkastaan; siitä, kuinka hänen tiensä on kulkenut näennäisesti terveistä, mutta suorittavista elämäntavoista kohti kokonaisvaltaista hyvinvointia ja siitä, kuinka ravinnosta liikkeelle lähtenyt muutos vei mukanaan. Ravintoa koskien olennaiset asiat kirjan mukaan ovat; tietoinen syöminen, puhtaiden ja luonnollisten ruoka-aineiden valinta, mm. vihreiden lehtien ja vihannesten avulla kehon liiallisen happamuuden vähentäminen ja luonnollisen pH-tasapainon palauttaminen, raakaravinnon asteittainen lisääminen.

 

”Kehomme heijastaa ulospäin siis sitä, kuinka paljon arvostamme ja rakastamme itseämme. Nauttimalla tuoretta, alkuperäistä, mineraalirikasta ja kasvisvoittoista ravintoa meidän ei tarvitse huolehtia lukuisista vieraista aineista, joita teollinen ja tehotuotettu ruoka sisältää, ja niiden vaikutuksista kehossamme. Makuaistimme parantuu ja saamme uudelleen yhteyden kehoomme sekä myös luontoon ja ymmärrämme paremmin meidän tarkoituksemme. Ruoka ei ole vain hetkellinen mielihyvä ja nautinto. Se on jotain paljon enemmän. Se on meidän tunteemme, ajatuksemme ja käyttäytymisemme. Se on energiamme. Se olemme me. Alamme nähdä uusia ovia, jotka alkavat avautua itsestään.”

– Heidi Kuusisto

”Uusi päivä” toimii oppaana jokaiselle, joka haluaa elämässään muutoksia toteuttaa. Se ei tarjoa pikakuuria tai ihmeparantumista vaan se painottaa asteittaista, pikkuhiljaa toteutettavaa muutosten prosessia, jossa keskeisessä roolissa on oman itsen kuuntelu. Kirja tarjoaa 10 viikon ajalle konkreettisen mallin, jonka mukaan voi toteuttaa muutoksia omassa elämässä; mukana on niin luonnolliseen ravintoon, liikkumiseen kuin henkiseen hyvinvointiinkin liittyvää tietoa ja tehtäviä. Toisaalta halutessaan kirjasta voi poimia vaikka vain mielenkiintoisia  ruokaohjeita kuten ohjeita energiaa antavien vihersmoothieiden tai taivaallisten raakasuklaiden tekemiseen.

Enemmän energiaa

Ihana ystäväni Maia Fandi luki muutamia Runometsän valikoimissa olevia kirjoja ja kirjoitti niistä arviot. Joten olkaa hyvät, tässä niistä ensimmäinen :)

Kirjauutuus: Enemmän energiaa!

object000_1

Toinen Runometsän kirjavalikoiman uutuus on ruotsalaisen filosofian tohtorin ja immunologin Sanna Ehdinin kirja ”Enemmän energiaa! Kohti rikasta, onnellista ja terveellistä elämää”. Kirja etsii ja tarjoaa vastauksia nyky-yhteiskunnan stressaantuneiden ihmisten pahoinvointiin.

 

”Yhteiskunnassamme on tänä päivänä merkittävästi enemmän stressitekijöitä kuin pari vuosikymmentä sitten. Sen takia on nyt välttämätöntä asettaa hyvä ja korkea energiataso etusijalle voidaksemme elää ja toimia hyvin.”

 

Tiivistettynä kirjan ohjeet paremman energiatason saavuttamiseen ovat hyvin yksinkertaiset:

– tee joka päivä asioita, joista saat positiivista energiaa

– pidä huoli, että sinulla on korkea energiataso – mitä tahansa tapahtuukin

– siivoa elämäsi ja luovu sellaisesta, mikä varastaa energiaa

 

Oman lukunsa kirjassa on saanut ajatusten energia. Jokainen ajatuksemme vaikuttaa olennaisesti kaikkeen olemiseemme, tekemiseemme sekä energiatasoomme. Kielteisillä ajatuksilla on suuri lamauttava voima. Tietoisuus omista kielteisistä ajatusmalleista, niistä luopuminen ja myönteisiin ajatuksiin keskittyminen ovat keskeisiä tapoja, joilla nostaa omaa energiatasoa ja sitä kautta kulkea kohti hyvää terveyttä, vahvuutta ja onnellisuutta.

 

Energiatasoon vaikuttaa olennaisesti ajatusten lisäksi mm. ravitsemus ja liikunta, ihmissuhteet, minäkuva ja sydämen kuuntelu. Kirjassa käsitellään myös energialääketiedettä, jossa hoidetaan kokonaisuutta sen sijaan että keskityttäisiin vain osiin tai oireisiin.

 

Kirjassa on lukuisia pieniä harjoituksia, joita tekemällä voi tutustua omaan itseen ja hahmottaa omaa tilannetta.  Yhtenä esimerkkinä kirjan harjoituksista seuraava:

 

Harjoitus: Löydä omat unelmasi

 

Löytääksesi oman unelmasi vastaa seuraaviin kysymyksiin:

– Mikä saa sinut tuntemaan itsesi tavallista elävämmäksi ja nuoremmaksi?

– Mikä saa sydämesi sykkimään ja luovuutesi sähköt päälle?

– Milloin viimeksi tunsit itsesi omaksi aidoksi itseksesi?

– Mitä tekisit, jos sinun ei tarvitsisi tehdä työtä elannon ansaitsemiseksi?

– Mitkä toiveet nousevat esiin yhä uudestaan siitä riippumatta, kuinka paljon yrität painaa ne alas?

– Milloin tunsit kuin olisit osa jotain suurempaa ja vain sait rajattomasti energiaa?

– Minkä tekemisestä pidit, kun olit lapsi?

– Mitä kaipaat?

 

Ota mielellään esiin paperia ja kynä saman tien ja kirjoita sinulle spontaanisti tulleet vastaukset.

 

Suosittelen lämpimästi kirjaa jokaiselle, jota kiinnostaa oma ja lähipiirin hyvinvointi. Kirja antaa uudenlaisen lähestymiskulman hyvinvointiin lähestymällä sitä energian näkökulmasta. Hyvä olo ja hyvä terveys eivät ole asioita, jotka saavutetaan ja ne pysyvät automaattisesti vaan kirjan mukaan hyvä terveys on tuoretavaraa, joka tarvitsee aktiivista huolenpitoa ja korkean energiatason.

Äänimaljatyöskentely lasten parissa

object001_5

Minulla oli ilo ja kunnia erikoistua tammikuun lopussa Helsingissä lasten kanssa tapahtuvaan äänimaljatyöskentelyyn ja valmistua ensimmäisten joukossa Suomessa. Saksassahan äänimaljat ovat arkipäivää monessa päiväkodissa. Ne ovat mieletön voimavara tunneilmaisuun ja eri aistien kehittämiseen leikkien, tarinoiden sekä myös askartelun kautta.

 

Kouluttajana toimi Peter Hess instituutin pedagogisen osaston päällikkö Anna-Brita Avramidis. Hän kertoo äänimaljatyöskentelystä lasten parissa seuraavaa (lähde:www.medi-sound.fi):

 

¨Tietoisuus siitä, että kaikkeen käytökseen on joku hyvä syy juuri tälle lapselle tai tälle aikuiselle ja se on hänelle tällä hetkellä ainoa näkyvä ratkaisu, on auttanut minua näkemään eri tavalla omat lapseni ja ne lapset, jotka ovat tulleet äänimaljatyöskentelyyn luokseni.

Jos haluamme ilmaista asian aarteenlöytäjän kielellä, sanoisin että äänimaljat ja gongit ovat laivoja jotka kuljettavat ihmiselle asenteeni: olenehdottoman varma, että sinulla on oma ratkaisusi, sinun voimavarasi löytyvät sinusta itsestäsi.

Olen vakuuttunut siitä, että jokaisessa meissä on eheä/terve ydin! Kun tulimme maailmaan, olimme ihania täydellisiä pieniä olentoja. Me olimme pelkkää eheää ydintä. Tämä ydin kuitenkin ajan myötä pieneni
erilaisista syistä. Olen kuitenkin varma siitä, että mitä ikinä tapahtuukaan pieni palanen alkuperäisestä ytimestä on edelleen tallella.

Tätä ydintä, joka on meidän suurin aarteemme, tätä siementä haluamme ravita, pitää siihen yhteyden, niin että se voi kasvaa puhjetakseen lopulta ihanaksi kukaksi.

Tässä prosessissa meitä voi auttaa äänipedagoginen kommunikointi, joka
vahvistaa äänien, rituaalien ja leikkien/soiton kautta sisäistä
asennettamme lasta kohtaan. Tämä asenne on ei-tietämisen asenne. En
ehkä tiedä miksi lapsi käyttäytyy tällä hetkellä tuolla tavalla. En
tiedä mitä hän on kokenut aikaisemmin kotona. Lähden siitä, että tämä
käytös on tällä hetkellä lapselle ainoa mahdollinen.”